AVV: de democratische vakbond

AVV daagt bioscopen voor de rechter

AVV heeft de NVBF, de werkgeversbranche voor de bioscopen en filmhuizen, voor de rechter gedaagd wegens onrechtmatig inhouden van pensioenpremies bij werknemers.

Het inhouden van pensioenpremies was geregeld via een side-letter bij de cao, dus tot en met het verlopen van de laatste cao, die eind juni 2016 afliep. Daarna zijn nog een tijd lang gesprekken gevoerd tussen NVBF en AVV over een nieuwe cao en over een nieuwe, meer transparante en bij de branche passende pensioenregeling. Die gesprekken hebben niet geleid tot overeenkomst.

De NVBF heeft vervolgens per 1 juli 2017 de cao definitief opgezegd. Ook gesprekken na die datum hebben niet geleid tot een gewijzigd standpunt bij de NVBF, die heeft aangegeven geen cao meer te willen sluiten. Ondertussen zijn diverse leden van de NVBF, zoals Pathé, Kinepolis, Vue al aan het onderhandelen met hun ondernemingsraden om eigen AVR's (arbeidsvoorwaardenregelingen) te maken.

                                                                                                                                                                                                                 tekst gaat verder onder de afbeeldingfoto: Krists Luhaers

NVBF communiceert onterecht aan de eigen leden dat zij pensioenpremie kunnen verhalen op hun werknemers, alsof dat nog steeds geregeld zou zijn. Dat is dus niet zo: geen cao, geen pensioenpremie verhalen.

AVV stapt dan ook naar de rechter om dit terug te draaien, en roept werknemers op de bij hen vanaf 1 januari 2017 onterecht ingehouden pensioenpremie terug te vorderen. De bedragen die je kan terugvorderen kunnen oplopen tot duizenden euro per medewerker.

Martin Pikaart
19 juni 2019

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel